Hibiskus, rosa

Hibiscus rosa-sinensis

Ger ditt fönster eller uterum en exotisk känsla.
Hibiskus trivs med mycket av både sol, vatten och näring. Det är en tropisk växt, som finner sig tillrätta i vårt inneklimat året om men också blir fin utomhus över sommaren. Blomvillig, mångårig. Vill stå så ljust som möjligt, även i full sol både ute och inne.
Håll jorden jämnt och lätt fuktig, men inte blöt, minska på vattningen vintertid. Svag dos näring i vattnet under hela växtperioden från mars till september.

Till hösten kan du placera växten för vinterförvaring i ett inglasat uterum, men temperaturen bör inte gå under 12-15°. I rumstemperatur låter du om möjligt växten stå i fönster utan direkt värme. Duscha bladen ofta eller fukta luften på annat sätt. Blad faller av, men efter rejäl beskärning i februari blir den grön och tät igen. Planteras om i blomjord.

För att lättare kunna hålla jorden jämnt fuktig kan du plantera växten i relativt stor kruka. Vid ojämn vattning finns det risk för angrepp av bladlöss, trips och spinn.

I blommans foder, den lilla ”fingerborgen” finns lockande nektar. När blomman vissnat, bryter du bort stjälken med fodret, så minskar risken för lusangrepp.

De toppar du skär av växten på våren blir fina sticklingar till nya plantor.

Skötselråd

Läge:
Sol
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord