Juvelblomma 'Diana'

Guzmania

Lättskött och färgstark växt som blommar länge.
Trivs i hög värme och fuktig luft. Duscha växten ofta sommartid. Det ska alltid finnas rent vatten i bladrosetten. Bör vattnas och duschas med kalkfritt vatten. Förökas med rotskott, som bryts loss med rötter och planteras i egna kruka. Lättskött, flerårig. Mellan axets starkt färgade högblad sitter små, vita eller gula, oansenliga blommor med kort hållbarhet. Axet, som betraktas som en blomma, står fint i månader.

Trivs på en plats i halvskugga eller lätt skugga. Den kan stå även en bit in i rummet. Stark sol bör undvikas likaså en plats direkt över värmeelement, där luften är torr.

Håll jorden lätt fuktig, hellre lite torr än blöt. Se till att det alltid finns friskt vatten i bladrosetten, vintertid bara ett par mm högt. Duscha ofta och vattna sällan är en god regel. Mycket svag dos näring i vattnet från vår till höst, sedan samma svaga dos en gång i månaden. Ingen näring i strutvattnet.

Innan blomaxet vissnar, har i regel flera rotskottvuxit ut. När de blir cirka 15 cm långa, kan du bryta loss dem och plantera i egna krukor. Du kan också låta rotskotten sitta kvar, så får du en tät, magnifik planta. De blommar bara en gång i varje bladrosett. Efter blomningen kan moderplantan dö.

För att höja luftfuktigheten så att växten trivs ännu bättre, kan du placera plantkrukan i en vid ytterkruka eller skål med några stora lecakulor eller ett omvänt tefat i botten. Häll så mycket vatten i ytterkrukan, att det inte når plantkrukan, den får absolut inte stå i vatten. Nu dunstar vattnet i krukan, luften blir fuktig och växten mår bra.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter, Orkidénäring
Jordprodukter:
Blomjord