Kornettblomma, rosa

Streptocarpus x hybridus

En blomvillig växt som både är flerårig och lättskött. Tål torka.
Idealisk i ett österfönster då den inte trivs i stark sol. I västerläge kan du skugga lätt och söderfönster bör du undvika sommartid.

Vattna inte på våt eller fuktig jord, så känn efter med fingret innan du vattnar. Växten tynar bort av blöt jord och restvatten i ytterkrukan, då rotsystemet är tunt och grunt. Den är däremot torktålig. Häll mycket svag dos näring i vattnet från tidig vår till höst.

Klipp bort vissna blomstänglar – spara dem bara om du vill ta hand om fröet, så får du också se den vackra spiralfrukten. Du kan duscha bladen med ljummet vatten på morgonen och låta dem torka i skuggan före kväll.

Placera den gärna ljust och svalt rum, 10-12 grader under vintern. Dra ner på vattningen och se till att undvika kallt vatten. Om plantan står kvar i rumstemperatur, kan du hänga en växtbelysning över för att underlätta för den. Till våren planterar du om växten i en låg kruka och i blomjord, gärna blandad med perlite, vermiculite och/eller krossad leca. Då kan du också dela plantan.

Växten är mycket torktålig, särskilt i svalt vinterrum, där du vattnar sällan, kanske glömmer bort den. För att överleva minskar växten själv på bladen för att få mindre yta att vattenförsörja. Du ser först ett ljust streck tvärs över bladet och utanför det kommer bladet att vissna. Tala om överlevare.

Efter en sval vinterperiod blommar växten alldeles ofattbart rikt.

Du kan lätt föröka växten. Dela den i samband med omplantering på våren eller bladföröka den. Då skär du ett blad tvärs över i bitar om ca 5 cm, sticker ner dem snett i såjord med rätt ände ner. Håll jorden fuktig, lägg ett papper över. Snart har småplantor vuxit ut vid varje nerv.

Du kan också dela bladet på längden och ställa varje bladhalva med snittytan neråt i såjord i till exmpel ett frigolittråg. Hål i botten, fuktig såjord, papper över. Vid varenda nerv kommer snart en liten babyplanta – det ser ut som ett halsband. Så lätt är det att få fler av favoriten!

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord