Väktaren i tornet 'Antonio'

Tillandsia lindenii

En rolig, spretig växt som har ett stort platt, rosa blomax med lila blommor. Mycket lättskött!
Blommorna kommer oftast en och en mellan färggranna högblad, som sitter tätt tillsammans i två rader i ett platt ax. De är intensivt blå, trattformiga och har tre fria kronblad.

Ha alltid lite rent vatten i bladrosetten. Trivs i hög luftfuktighet och aldrig under 18°. Endast ett blomax i varje strut men många rotskott kommer vid sidan av den stora rosetten. Mycket lättskött, flerårig.

Bladen är smala, tunna, släta och spetsiga blad sitter tätt ihop i en rosett. En del sorter har strimmiga blad, andra har som unga roströda blad, som efterhand blir mörkt gröna.

Vattna försiktigt med kalkfattigt vatten. Duscha växten ofta och ha friskt vatten i bladrosetten utom över vintern. Vintertid vattnar du mindre. Ge växterna mycket sparsamt med kalkfattig näring över sommaren.

Efter blomningen växer rotskott upp, som sedan blommar. Du kan bryta loss dem och plantera dem i egen kruka, men du kan också låta dem sitta kvar och får då en trevlig växt, som ser ut som en rufsig grästuva. Plantera i väldränerad vitmossa eller i en blandning av god blomjord, grov torv och grus. Använd förhållandevis liten kruka och hantera det svaga rotsystemet varsamt.

Väktaren i tornet har fått sitt namn av att den nästan alltid blommar med bara en blomma i taget. När den vissnat, slår nästa ut och så vidare.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Krukväxtnäring för blommande växter
Jordprodukter:
Blomjord