Hängsparris 'Sprengeri'

Asparagus aetiopicus

Perfekt växt för ampel och piedestal.
Hängsparris växer först upprätt men låter efterhand de mjuka grenarna hänga gaciöst nedåt. Växten bildar kraftiga rotknölar, bulber, som lagrar vatten och näring.

Det vi kallar blad är egentligen förkrympta, barrlika skott, som tagit över bladens funktion. Bladen har försvunnit och ersatts av dessa fyllokladier. De är ljust gröna, liknar platta barr och sitter tätt på friskt gröna, glänsande smågrenar.
Odlas för den fina grönskans skull, men växten översållas av ett flor av små, små blommor.

Håll jorden fuktig men se upp för restvatten i krukan. Trots att växtens stora rotknölar lagrar vatten, är den känslig för uttorkning. Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst och sedan samma svaga dos en gång i månaden.

Allra bäst trivs växten i ett ljust fönster utan stark sol.

Krukan blir fort för liten, eftersom rotknölarna tar stor plats. Om hängsparrisen står i plastkruka, kan du klippa upp den – även i botten – för att lättare få ut knölarna oskadda. Plantera om växten i större, hög kruka och blanda gärna jorden med lite sand eller små lecakulor. Klipp bort torra grenar och ge plats för nya. I samband med omplanteringen kan du dela växten, om den blivit för stor eller för tät. Använd handskar, för grenarna blir med åren tätt besatta av grova taggar.

Sommartid kan du låta växten hänga ute på en skyddad plats i lätt eller vandrande skugga. Här blir den friskt grön, grov och mycket tät. Ta in den, innan nätterna blir kalla.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Tål inte att torka ut
Näring:
Krukväxtnäring för gröna växter
Jordprodukter:
Blomjord