Kroton 'Petra'

Codiaeum variegatum

Köp online hos oss
Effektfulla, färgstarka blad med vackra mönster.
Ljus, solig plats och mager jord ger bladen klarare färger. Växten trivs inte under 18°, och inte över direkt värme. Duscha bladen ofta om luften är torr. Vattna helst med kalkfattigt vatten. Bladsaften kan irritera huden, använd handskar vid omplantering och beskärning.

Bladen har starka färger, är två- eller flerfärgade i grönt, rosa, rött, crèmevitt, gult, orange. Mönstret kan bestå av prickar, fläckar, streck eller skiftningar. Inget blad är likt de övriga. Formerna varierar mycket från små, smala till breda, från hela till djupt flikiga.

Kroton kan blomma, men blommorna är oansenliga och små. De har fem kronblad och 20-30 ståndare tätt ihop till en ullig boll.

Vattna så jämnt att jorden hålls lätt fuktig, den bör inte torka. Däremot kan överdriven vattning vintertid orsaka bladfall. Häll svag dos näring i vattnet från vår till höst och resten av året samma svaga dos men bara en gång i månaden.

Om du toppar din krotonplanta medan den ännu är ung, grenar den sig och växten blir som en buske, tät och fin. När det blir dags att plantera om, sätter du den i bara ett nummer större kruka - kroton trivs inte i stor kruka - och kemiskt sur, kalkfattig, jord med grov torv som bas. Blanda alltså gärna vanlig standardjord av god kvalitet med grov torv och sand.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Näring:
Krukväxtnäring för gröna växter
Jordprodukter:
Blomjord