Havtorn LOTTA

Hippophae rhamnoides

Vind- och salttålig buske med dekorativt silvrigt bladverk. Får vitaminrika, stora orangegula bär på sensommaren. Kompakt växande honplanta som trivs i ett soligt läge på väldränerade jordar.
Medelstor buske med kompakt växtsätt och färre rotskott än arten. Friskt, grågrönsilvrigt bladverk. Får rikligt av mycket nyttiga, orangefärgade, avlånga bär i augusti-september. Bären är mycket lämpliga för infrysning och som dessertbär. Storleken hos bären är betydligt större än hos till exempel havtornet 'Julia' och lättare att plocka. Smaken är vid mognad närmast söt med en tydlig syra och fin arom. Kan liknas vid en syrlig passionsfrukt. Bärens storlek är 12-14 mm och vitaminrika.

Nyttigheten hos havtornet jämförs ibland med apelsinen som står sig slätt. Många gånger mer av vitamin A, C och E. Dessutom innehåller bäret en hög andel av nyttiga fetter.

Skilda han- och honplantor. Båda krävs för lyckad fruktsättning. Detta är en honplanta. Pollineras med hjälp av vinden så plantera båda bredvid varandra. En hanplanta kan tillgodose upp till 5-6 honplantor så länge hanplantan står i vindriktningen till honplantan. I Sverige blommar de tidigt på året när vädret är svalt vilket ger en lång blomningstid. Det innebär att alla sorters hanplantor pollinerar alla sorters honplantor.

Tål både sol, torka och salta vindar bra. Placeras med fördel på sandiga och lätta jordar. Havtorn kan hittas vild längs våra södra kuster men har då mindre och syrligare bär.

Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Kommer ursprungligen från ett urval av fröplantor från fri pollinering på Balsgård/SLU.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
2,5 m
Jordmån:
Sandjord, Torr varm jord, Väldränerad jord
Näring:
Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar från basen, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Hög salthalt i marken, Salta vindar
Mognadstid:
Augusti, September
Fruktförvaring:
Kan torkas och förvaras flera månader