Korallkornell 'Sibirica' 10-pack

Cornus alba

Frodig och fin som formklippt häck på 0,5-1,2 meter eller som friväxande med korallröda grenar och gräddvita blommor. Frodigt, grönt bladverk som får vacker purpurröd höstfärg. Trivs i sol till halvskugga på de flesta väldränerade jordar. Plantåtgång: 2-3 plantor/meter.
Tålig häckväxt som används till formklippt häck på 1-2 meter. Frodigt grönt bladverk av ovala, avlånga blad som får vackra, mörkt purpurfärgade höstfärger. Formklipps för bästa resultat i slutet av juni för att förhindra blad- och grenavfall inuti häcken. Häcken blir bäst och tätast med sluttande sidor, bred nertill och smal upptill. På detta sätt får häcken bästa ljussättning och häcken håller sig tät även nertill. Beräkna 2-3 plantor per meter till häck.

Viktigt med uppbyggnadsbeskärning, klipp de sluttande sidorna längs häcken redan vid första året och fortsätt åren därpå. Toppen klipps samtidigt, spara cirka en tredjedel av tillväxten per klippning. Detta för att häcken ska bli stabil och klara snötyngd utan att falla isär. När önskad höjd är uppnådd klipps häcken i samma nivå varje år. Som formklippt reduceras blomning och fruktsättningen markant, även den korallröda grenfärgen mattas av eftersom yngre, färggranna grenar klipps bort.

Som oklippt bildas en blommande, friväxande häck på 2-3 meter med brett, yvigt och upprätt växtsätt. Vackert grenverk där unga grenar och skott är lysande korallröda. De färgglada grenarna bidrar till en dekorativ häck även under vinterhalvåret. Kvistar kan plockas under vintern och drivas fram i vas. Blommar i maj-juni med små gräddvita blommor som sitter i flata blomkorgar och uppskattas av våra pollinatörer. På sensommaren bildas små vita, ibland ljusblå, bär som uppskattas av fåglar.

Trivs i sol till halvskugga och är relativt anspråkslös men utvecklas bäst på väldränerad, näringsrik och lätt fuktighetshållande jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Användbar i stora slänter för ett täckande resultat. Trevligt inslag i stora friväxande landskapsplanteringar och insynsskydd. Används också som formklippt häck men mister då den vackra röda färgen på grenarna.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 7
Planteringsavstånd (cc):
30 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till ca 10-15 cm över marknivå, Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Lämpar sig för formklippning
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat