Turkisk julros 'Victoria'

Helleborus orientalis

Blommar med underbara, purpurfärgade blommor under vinter och tidig vår. Trivs bäst i halvskugga men sorten klarar något soligare lägen än andra. De enkla blommorna uppskattas av våra pollinatörer.
Vacker perenn som blommar med enkla, purpurfärgade blommor. Den blommar tidigt på året, lite beroende på väderleken. Kan ibland börja blomma redan i december. Blomningstiden kan förlängas in i april om man plockar bort överblommat allt eftersom.

Bladen är vintergröna och något ljusare än andra turkiska julrosor. De ändrar på hösten färg till grönt-rött-brunt. Nya blad kommer på våren efter blomningen och då kan man klippa bort de gamla, som då gjort sitt som vinterbeskyddare.

Planteras i halvskugga eller skugga i djup, näringsrik och kalkhaltig jord. Passar i blandade rabatter, under träd och buskar och i kruka. Bra som snittblomma. En mycket långlivad perenn. Kan klara lite soligare lägen så länge jorden inte är för torr. Undvik stående vatten. Fuktighetshållande men väldränerat är melodin.
Bra källa för våra tidigast vakna pollinatörer.
Planteras julrosen i kruka utomhus utsätts rötterna för strängare kyla och det finns en risk att plantan inte klarar sig hela vintern. Alternativet kan vara att förvara krukan frostfritt eller bädda in krukan i bubbelplast eller liknande som isolerar.

Kommer ursprungligen från Turkiet och Grekland där den växer vild på bergsängar och i skogar.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Övervintringsförmåga:
B
Antal per kvm:
4 plantor
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Putsa lätt
Beskärningstid:
På vårvintern