Ängssyra

Rumex acetosa

En flerårig ört vars blad är goda i sallader.
Ängssyra är en, ofta vilt förekommande, gammal medicinalväxt. De dekorativa bladen, gröna med röda nerver, används idag framför allt i sallader och soppa likt spenat. Bladen innehåller oxalsyra, intag bör ske med måtta, framför allt om de äts råa.

Ängssyra är lättodlad och trivs på de flesta jordar. Det är en av de första växter som tittar upp ur marken på våren. Plocka späda blad allt eftersom. Plantan klipps med fördel ner på våren då nya skott skjuter upp från botten.

Bladen är pilspetsliknande och följs senare av en vacker röd blomma på en stängel som kan bli upp till 1 meter hög.

Samerna använder ängssyra för att ge renmjölk längre hållbarhet.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Jordmån:
De flesta jordar
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskär ner till marknivå
Fruktförvaring:
Ingen förvaring/äts direkt