Grönmynta 'Fägre'

Mentha spicata

Härlig, lättodlad kryddväxt med stark arom. Passar till bl.a. såser, desserter och drinkar. Trivs på fullt soliga platser.
Sorten är en rikligt blommande grönmynta med angenämt aromatiska blad och upprätt växtsätt. I södra delarna blommar den från början av juli med blommor samlade i toppställda ax, som är ovanligt spetsiga, för att vara en grönmynta. Kronbladen är ljust rosa med fin mörkare rosa teckning inuti. Den sprider sig snabbt med underjordiska rotskott och är mycket populär bland pollinatörer när den blommar.

Trivs bäst i full sol på fuktig, mager jord. Grönmynta planterad i kruka bör övervintras frostfritt för att klara vintern, planterad i rabatt övervintrar den utomhus.


1931 var Berits svärmor nygift och hade med sig myntan från sitt föräldrahem i Fägre i Töreboda kommun till den nya bostaden i Ekeskog. Hon hade växt upp i en växtintresserad familj och myntan hörde, tillsammans med en munkrenfana, till ”körkeblömmerna”. Det var de växter som togs med till kyrkan för att läggas i psalmboken. ”Prästens predikan var lång och sällan alltför spännande, så när man höll på att nicka till gnuggade man de aromatiska bladen och förde handen till näsan” berättar Berit. Spjutmyntan, som den kallats i familjen, har i sin tur gått i arv till Berit

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Jordmån:
Kalkrik jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Vatten:
Behöver regelbunden vattning
Jordprodukter:
Örtjord