Magnolia 'Black Beauty'

Magnolia

Praktfull sort med upprätt, smalt rundat växtsätt. Blommar med tulpanformade, mörkt brons- till purpurlila blommor med gräddvit insida. Svag doft. Trivs i sol på skyddad plats i näringsrik, kemiskt sur jord.
Bildar en större buske eller ett mindre flerstammigt träd med smal, äggrund krona. Bladen är avlånga och ljusgröna och ger ett lite exotisk intryck. Blomningen inträffar tillsammans med lövsprickningen med tulpanlika svagt doftande blommor som håller sig stabilt halvöppna. Blombladen är tvåfärgade med mörkt purpurlila till bronslila färg på utsidan av blombladen medans insidan är ljust gräddvit.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)