Magnolia 'Green Diamond'

Magnolia

Spektakulär blomning på bar kvist. Blomman är tulpanlik, grönvit med rödaktiga strimmor längs knoppens utspring. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Bildar en större buske eller ett mindre flerstammigt träd. Bladen är avlånga och ljusgröna och ger ett lite exotisk intryck. Läckert gröna knoppar med röda strimmor slår ut i grönvita blommor med rödaktiga strimmor längs blomknoppens sidor. Blomningen sker relativt sent i maj så sorten får sällan frostskador på knopparna.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)