Magnolia 'March Til Frost'

Magnolia

Vacker magnolia som blommar i ljusrosa med purpurrosa utsida. Mörka, eleganta knoppar. Rikblommande i maj, sedan sporadisk blomning fram till hösten. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Elegant litet träd med genomgående stam eller flerstammig buske. Knopparna är mörkt purpurfärgade, slår sedan ut till vackra ljust rosa, nästintill vita blommor med fantastisk purpurrosa utsida. Riklig blomning på bar kvist, följt av vackra, stora blad. Blommar senare med sporadiska blommor ända fram till hösten. Blomningen följs av ett grönt, friskt bladverk.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord
Jordprodukter:
Barkmull, Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)