Poppelmagnolia 'Blue Opal'

Magnolia acuminata

Magnolia med blå knopp som sedan slår ut i tulpanlika, guldgula blommor som ger en spännande kontrast. Friska, stora blad. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Frodigt växande sort med blad upp till 20 cm stora. Blommorna är än mer spektakulära med en blågrön ton i knoppstadiet. De yttre kronbladen har denna färg. När blomman slår ut framträder de gula blombladen läckert i sin tulpanform.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

På engelska kallas sorten för gurkträd och det syftar till de frökapslar som kan bildas vid pollinering som liknas vid små gurkor eller gröna kottar.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)