Praktmagnolia 'Alba Superba'

Magnolia x soulangeana

Vackert litet träd med rosaskimrande knoppar och sedan sidenvita, stora blommor. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Elegant magnolia som utvecklas till ett flerstammigt träd med bredväxande krona, ofta med bågböjda grenar. Bladen är läderartade och glänsande. Blommar på bar kvist i april-maj med stora blommor som går från ljusrosa till vitt. Sorten blommar tidigt och bör skyddas mot frostknäppar.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)
Speciell tålighet:
Stadsklimat