Rosenmagnolia 'Betty'

Magnolia Liliiflora-Gruppen

Väldoftande och kompaktväxande magnolia med underbar rosa blomning. Blommar något senare vilket minskar risken för frostskador. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Rosenmagnolia med kompakt och buskigt växtsätt. Väldoftande, rosa blommor på försommaren. Blommorna slår ut 2-4 veckor senare än stjärn- och praktmagnolian vilket minskar risken för skador på blommorna i samband med sen vårfrost. Kan ibland remontera med ett fåtal blommor under sommaren.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)