Rosenmagnolia 'Heaven Scent'

Magnolia Liliiflora-Gruppen

Rikblommande sort med rosavioletta blommor med ljus insida på bar kvist. Mild doft. Något senare blomningsperiod gör sorten mindre känslig för vårfrost. Här som uppstammat träd. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Bred och högväxt, uppstammad variant. Får rikligt med skira blommor på bar kvist i maj-juni. Mild blomdoft. Något senare än blomningsperiod gör sorten mindre känslig för vårfrost.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern.
Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)