Rosenmagnolia 'Ricki'

Magnolia Liliiflora-Gruppen

Rosenmagnolia som får ljuvliga rödrosa blommor på bar kvist. Något senare blomning minskar risken för frostskador. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Vacker magnolia med kompakt och rundat växtsätt, relativt långsamväxande och bildar med tiden en buske eller ett litet flerstammigt träd. Blommar på bar kvist med vackra, rosaröda blommor. Sorten blommar något senare än flera andra sorter vilket minskar risken för frostskador.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Naturgödsel, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)