Stjärnmagnolia 'Rosea'

Magnolia stellata

Ljuvlig vårblomning med rosa stjärnformade blommor på bar kvist. Tålig och rikblommande. Utmärkt i soligt läge, gärna på vindskyddad plats.
Litet flerstammigt träd med många tunna grenar. De ludna knopparna slår ut i rosa, stjärnformade blommor med vit insida. Rikblommande med långa, smala kronblad. Blommorna har en svag doft och ovanligt lång blomningstid - för att vara magnolia.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner. Lämplig även i den mindre trädgården.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern. Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)