Yulanmagnolia FRAGRANT CLOUD ('Dan Xin')

Magnolia denudata

Köp online hos oss
Doftande magnolia med lilarosa blomknoppar som slår ut till skimrande, vitrosa blommor. Trivs i soligt läge, gärna på vindskyddad plats i lätt kemiskt sur jord.
Vacker stor buske som med åren utvecklas till ett flerstammigt litet träd med gröna, stora, frodiga blad. Den eftertraktade blomningen infaller oftast i april-maj på bar kvist. Knoppen är lilarosa för att slå ut som en tulpanliknande rosaskimrande, vit blomma som bleks under blomningen. Blommorna doftar starkt. Sorten blommar tidigt och bör skyddas mot frostknäppar.

Utvecklas bäst på soliga, gärna vindskyddade lägen. Planteras i näringsrik, väldränerad och kemiskt sur till neutral jord med god tillgång på markfukt. Undvik kalkrika och torra jordar. Vid nyplantering är det gynnsamt att välja en skyddad plats i trädgården. Fin som solitär eller tillsammans med andra buskar, träd och perenner.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Magnolians rötter ligger ytligt, undvik att gå och gräva runt plantan och täck gärna jorden med löv eller granris inför vintern.
Vårplantering är att föredra för en säkrare etablering vilket minskar risken för vinterskador första vintern.

Magnolian är ett urtidsträd som fanns redan på dinosauriernas tid för 20 miljoner år sedan. De pollineras av skalbaggar eftersom bina då inte fanns.

Skötselråd

Läge:
Sol
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
3 m
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord, Torv naturell
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden)