Caucasicum-rododendron 'Cosmopolitan'

Rhododendron (Caucasicum-Gruppen)

Vintergrön buske som översållas av vackra, ceriserosa blommor på våren. Utmärkt i vandrande skugga, gärna på vindskyddad plats.
Buske med brett växtsätt och mörkgrönt, läderartat bladverk. Sorten får rikligt med stora blommor i ceriserosa nyans på våren. Blommorna lockar till sig våra pollinatörer. Har ett stort prydnadsvärde under lång tid tack vare sina vackra vintergröna blad.

Utvecklas bäst på halvskuggig plats, men klarar även skuggigare och soligare placering. I soligt läge är det särskilt viktigt att det finns god tillgång på fukt. Planteras i väldränerad, näringsrik och kemiskt sur jord. Vintergröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Lämplig att plantera gruppvis med olika sorters rododendron, azaleor och andra perenna surjordsväxter. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 2
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord, Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig