Guldazalea

Rhododendron luteum

Väldoftande azalea som får eldigt, gula blommor. Härdig och frisk sort. Utmärkt i vandrande skugga, gärna på vindskyddad plats.
Lövfällande buske med friskt, grönt bladverk som på hösten färgas i vacker orangeröd ton. Blir ungefär lika bred som hög. Under maj-juni fylls busken av vackra lysande blommor i gult Uppskattas av våra pollinatörer. Sorten är härdig och frisk.

Utvecklas bäst i vandrande skugga eller på halvskuggig plats, klarar även skuggigare placering men växer då långsammare och blommar inte lika rikligt. Undvik allt för soliga, stekande söderlägen. Får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Planteras i väldränerad, näringsrik, lätt fuktighetshållande och kemiskt sur jord. Fin i woodland, som solitär och tillsammans med andra surjordsväxter och perenner. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord, Rododendronjord, Torv naturell
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig