Parkrododendron 'Catawbiense Grandiflorum'

Rhododendron Catawbiense-Gruppen

Den mest klassiska sorten i Sverige som är mycket härdig och blomvillig, blir översållad av lila blommor under våren. Utmärkt i vandrande skugga, gärna på skyddad plats.
Detta är den mest traditionella av alla rododendronsorter och har odlats sen mitten av 1800-talet. Får ett vackert, vintergrönt bladverk och blir översållad med lila blommor på våren, som är omtyckta av pollinatörer. Är en av de härdigaste och mest kraftigt växande sorterna som med tiden kan täcka stora ytor och bli upp emot 5 meter hög.

Utvecklas bäst på halvskuggig plats, klarar även skuggigare och soligare placering. I soligt läge är det särskilt viktigt att det finns god tillgång på fukt. Planteras i väldränerad, näringsrik och kemiskt sur jord. Städsegröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Planteras som solitär eller i grupper som häck eller buskage ihop med andra surjordsväxter. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Växtsätt:
Brett och yvigt, Buskigt, Frodigt, Kraftigt, Storvuxet
Planteringsavstånd (cc):
200 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Blåbärsjord, Rododendronjord, Torv naturell
Bladfärg:
Mörkgrön
Blomfärg:
Lila
Blomningstid:
Maj, Juni
Utmärkande egenskaper:
För pollinatörer, Vintergrön
Ursprung:
kulturursprung