Ponticum rhododendron 'Anah Kruschke'

Rhododendron (Ponticum-Gruppen)

Lågväxande rhododendron med glansiga, mörkgröna blad och rödvioletta blommor med en röd fläck. Utmärkt i vandrande skugga, gärna på vindskyddad plats.
Kompakt och relativt lågväxande rododendron. Bladen är lansettlika, glansiga och mörkgröna. Blommar rikligt med lysande, cerise till rödvioletta blommor med en röd fläck. Blommorna lockar till sig våra pollinatörer. Har ett stort prydnadsvärde under lång tid tack vare sina vackra vintergröna blad.

Utvecklas bäst på halvskuggig plats, klarar även skuggigare och soligare placering. I soligt läge är det särskilt viktigt att det finns god tillgång på fukt. Planteras i väldränerad, näringsrik och kemiskt sur jord. Städsegröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Lämplig att plantera gruppvis med andra rododendron, azaleor, buskar, barrväxter och perenner. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Introducerades 1973 av Wrights Nursery of Canby, Oregon. Framtagen av Franz Kruschke och uppkallad efter hans fru Anah. Korsning mellan 'Purple Splendor' och ett utsäde-odlat exemplar av R. ponticum.

Skötselråd

Läge:
Halvskugga till skugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord
Jordprodukter:
Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig