Ponticum-rododendron 'Goldflimmer'

Rhododendron (Ponticum-Gruppen)

Rododendron med vackert marmorerade blad i ljust gulgrönt och mörkgrönt. Riklig blomning i rosalila. Utmärkt i vandrande skugga på vindskyddad plats.
Rikblommande rododendron som får rosalila blommor med gulbrun teckning. Blommorna lockar till sig våra pollinatörer. Växer kompakt och har ett stort prydnadsvärde under lång tid tack vare sina brokiga, vintergröna blad.

Utvecklas bäst på halvskuggig plats, klarar även skuggigare och soligare placering. I soligt läge är det särskilt viktigt att det finns god tillgång på fukt. Planteras i väldränerad, näringsrik och kemiskt sur jord. Städsegröna växter får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Lämplig att plantera gruppvis med olika sorters rododendron, azaleor och andra perenna surjordsväxter. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
100 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord
Jordprodukter:
Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig