Trädgårdsazalea 'Satan'

Rhododendron (Knap Hill-Gruppen)

Väldoftande azalea som får vackra, stjärnformade scharlakansröda blommor med krusig kant. Utmärkt i vandrande skugga, gärna på vindskyddad plats.
Lövfällande buske med friskt, grönt bladverk som på hösten färgas i härlig orangeröd höstfärg. Busken fylls av vackra blommor i färgstark orangeröd med mild och fin doft. Uppskattas av våra pollinatörer.

Knap Hill-Gruppen tillhör de mest lättodlade, härdiga och friska azaleorna. De är färgstarka och blommar i cirka tre veckor.

Utvecklas bäst i vandrande skugga eller på halvskuggig plats, klarar även skuggigare placering men växer då långsammare och blommar inte lika rikligt. Undvik allt för soliga, stekande söderlägen. Får lätt brännskador av vintersolen, undvik därför vintersoliga lägen eller täck plantan med skuggväv vid tjäle och sol. Planteras i väldränerad, näringsrik, lätt fuktighetshållande och kemiskt sur jord. Fin i woodland, som solitär och tillsammans med andra surjordsväxter och perenner. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Undvik att gräva för mycket runt plantorna då de har ett relativt ytligt rotsystem. Vattna gärna upp dem lite extra på hösten och täck jorden med löv inför vinterkylan.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Kemiskt sur jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Rododendronjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig