Hybridsyren 'Royalty'

Syringa x josiflexa

Köp online hos oss
Sommarblommande syren som får lila blomklasar med enkla, doftande blommor. Blankt, mörkgrönt bladverk och gula till orangebruna höstfärger. Härdig, odlingsvärd sort som passar både som häck och solitär i soligt läge.
Härdig sort som får ett brett, upprätt växtsätt med kraftiga grenar. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gul till brunorange höstfärg. Blomningen startar sent i juni och består av enkla, lila blommor som sitter i luftiga klasar. De mörkvioletta blomknopparna och de lila blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer. Odlingsvärd sort.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.

Sorten är en korsning mellan ungersk syren och hängsyren och togs fram av Isabella Preston i Ottawa, Kanada 1936.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat