Koreansk syren 'San'

Syringa wolfii

Odlingsvärd, starkt doftande sort med rosa, enkla blomklasar. Spännande skiftning mellan mörkt ceriserosa blomknoppar och ljusrosa utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gul till orange höstfärg. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Kompakt sort som får ett tätt, rundat växtsätt. Bladverket är friskt grönt och består av stora ovala blad som får en gul till orange höstfärg. Sorten blommar sent i juni och blommar med enkla, rosa blomklasar som är mörkt ceriserosa i knoppstadiet. Dom mörka knopparna och dom ljusrosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans och de ser nästan tvåfärgade ut. När sorten blommar sprids en ljuvlig, stark syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas av våra pollinatörer. En mycket härdig och odlingsvärd sort.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande låga häckar eller som en trevlig lågväxande berså. Plantera den gärna ihop med vanliga syrener för att förlänga syrensäsongen eftersom sorten blommar 2-3 veckor efter.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat