Ligustersyren fk ÅNGBÅTSÄNGEN

Syringa reticulata

Storvuxen, senblommande sort som får mycket stora klasar av gulvita, enkla blommor med en söt honungsdoft. Friskt grönt bladverk och gula till orange höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Stor buske som senare blir ett flerstammigt träd med brett, upprätt och rundat växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga, avlånga blad som senare får en gul höstfärg med nyanser av orange och vinröd. Stammen är gråbrun medan unga grenar och skott är gråglansiga. Blomklasarna är riktigt stora, enkla och gulvita. Sorten blommar sent i juni-juli då inte så många andra syrener blommar. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården som påminner om honung, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lättare skuggiga läggen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett vackert flerstammigt, litet träd med snirkliga och knotiga grenar.

Svensk selekterad sort.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
150 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat