Ligustersyren 'Ivory Silk'

Syringa reticulata

Sommarblommande sort som får mycket, stora klasar av gulvita, enkla blommor med en söt honungsdoft. Friskt grönt bladverk och gul till orange höstfärg. Dekorativt träd för det soliga läget.
Vackert träd med ett brett, upprätt och rundat växtsätt. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med hjärtformiga, avlånga blad som senare får en gul höstfärg med nyanser av orange och vinröd. Stammen är gråbrun medans unga grenar och skott är gråglansiga. Blomklasarna är riktigt stora, enkla och gulvita. Sorten blommar sent i juni-juli då inte så många andra träd blommar. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården som påminner om honung, blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lättare skuggiga läggen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i alléer. Äldre exemplar bildar ett vackert litet träd med snirkliga och knotiga grenar. Passar utmärkt som träd för den mindre trädgården.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
5 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat