Prestonsyren 'Agnes Smith'

Syringa x prestoniae

Sommarblommande, doftande syrenträd med vita blommor som sitter i stora, luftiga klasar. Ljuvlig skiftning mellan ljusrosa blomknoppar och vita utslagna blommor. Mörkgrönt bladverk och gulaktiga höstfärger. Köldtåligt litet träd som passar i soligt läge.
Härdig sort på stam som växer med ett rundat, brett och upprättväxande växtsätt med något bågböjda grenar. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får en gulaktig höstfärg. Blomningen är riklig och infaller i slutet av juni med enkla, vita blommor som sitter i stora, luftiga klasar. De mörkt, ljusrosa blomknopparna och de vita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller som lågväxande alléer. Passar utmärkt som litet träd för den mindre trädgården.

Prestonsyrener är en serie av syrenhybrider, framtagna och uppkallade av Isabella Preston (1881-1965). Hon var en kanadensisk trädgårdsodlare som producerade nästan 200 kallhärdiga hybrider av olika trädgårdsväxter. Dessa syrenhybrider är en korsning mellan ullsyren och hängsyren vilket har gjort dem väldigt köldtåliga och blomrika.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat