Prestonsyren 'James Macfarlane'

Syringa x prestoniae

Köp online hos oss
Sommarblommande, doftande syren med rosa blommor som sitter i stora, luftiga klasar. Ljuvlig skiftning mellan rödrosa blomknoppar och rosa utslagna blommor. Mörkgrönt bladverk och gulaktiga höstfärger. Köldtålig sort som passar i soligt läge.
Härdig sort som växer med ett rundat, brett och upprätt växtsätt med något bågböjda grenar. Bladverket är blankt, mörkgrönt och frodigt med avlånga blad som senare får gulaktiga höstfärger. Blomningen är riklig och infaller i slutet av juni med enkla, rosa blommor som sitter samlade i stora, luftiga klasar. De mörkt rödrosa blomknopparna och de rosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans under blomningen. När sorten blommar sprids en mild ljuvlig syrendoft i trädgården. Blommorna uppskattas av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häck eller som trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt litet träd.

Prestonsyrener är en serie av syrenhybrider, framtagna och uppkallade av Isabella Preston (1881-1965). Hon var en kanadensisk trädgårdsodlare som producerade nästan 200 kallhärdiga hybrider av olika trädgårdsväxter. Dessa syrenhybrider är en korsning mellan ullsyren och hängsyren vilket har gjort dem väldigt köldtåliga och blomrika.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Barkmull, Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Stadsklimat