Sammetssyren 'Miss Kim'

Syringa pubescens ssp. patula

Rikblommande sort med härligt doftande blomklasar av små, rosavioletta, enkla blommor. Friskt, gröna små blad som får en mörk, vinröd höstfärg. Vacker buske för den soliga platsen.
Vacker syrensort som bildar en något bred, rundad buske. Bladverket är grönt och frodigt med små ovala blad som senare får en mörk, vinröd höstfärg. Rikblommande med härligt doftande blomklasar som slår ut i en ljus, rosaviolett nyans. Blomknopparna är mörkt, rosavioletta och bildar en vacker konstrast ihop med de utslagna ljust, rosavioletta blommorna. Blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lättare skuggiga läggen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett större buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså.

Sorten härstammar från Korea och hittades 1947. Introducerades i USA 1954 och är uppkallad efter det vanligaste namnet i Korea, Kim.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen