Syren 'Andenken an Ludwig Späth'

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Vacker, odlingsvärd sort med stora klasar av ljuvligt doftande, mörkt, purpurröda, enkla blommor. Friskt mörkgrönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Odlingsvärd frodig buske med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är mörkgrönt och ymnigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är enkla, mörkt, purpurröda och växer i sammansatta stora klasar. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten introducerades redan 1883 av plantskolan Späth i Berlin och är än idag en högt ansedd syrensort med ett stort odlingsvärde.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar