Syren BEAUTY OF MOSCOW

Syringa vulgaris

Doftande, vacker sort med stora klasar av vita, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan rosa blomknoppar och vita utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ sort med brett, upprätt växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och vita. Rosa i knoppstadiet, senare vita blommor. De rosa knopparna och de vita utslagna blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten är framtagen i Ryssland av den ryske syrenförädlaren Leonid Kolesnikov 1943 när han korsade syrensorterna 'IV Michturin' och 'Belle de Nancy'. Avsedd som en hyllning till Moskva.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar