Syren 'Belle de Nancy'

Syringa vulgaris

Doftande sort med stora klasar av rosavioletta, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan mörklila blomknoppar och ljust rosavioletta utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Vacker sort med brett, upprätt växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt och består av hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blomklasarna är stora med dubbla, ljust rosavioletta blommor. De mörklila knopparna och de nästan vita till rosavioletta utslagna blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Fransk sort som introducerades 1891 och är framtagen i den gamla kända Lemoine-plantskolan i Nancy, Frankrike.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar