Syren 'Charles Joly'

Syringa vulgaris

Odlingsvärd sort med stora klasar av purpurröda, enkla blommor med ljuvlig doft. Friskt mörkgrönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ, odlingsvärd sort som bildar en frodig buske med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är mörkgrönt och ymnigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är enkla, purpurröda och växer i sammansatta stora klasar. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten introducerades 1896 och är framtagen i den gamla kända Lemoine -plantskolan i Nancy, Frankrike. Räknas än idag som en högt ansedd syrensort som är väldigt odlingsvärd.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar