Syren HOPE

Syringa vulgaris

Doftande sort med stora klasar av blåvioletta, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan purpurfärgade blomknoppar och ljust blåvioletta utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ sort med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och blåvioletta. Purpurfärgade knoppar som slår ut i ljust blåvioletta blommor. De purpurfärgade knopparna och de ljust blåvioletta blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Rysk sort som introducerades runt 1970 av syrenförädlaren Kolesnikov. Han var en förädlare som korsade fram nya sorter av de kända, franska Lemoine-hybriderna. Nadezhda betyder hopp på ryska.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar