Syren 'Mme Antoine Buchner'

Syringa vulgaris

Gammal vacker sort med stora klasar av doftande, dubbla blommor i ljusrosa till vit nyans. Ljuvlig skiftning mellan rosavioletta blomknoppar och ljusrosa till vita utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Odlingsvärd sort med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och ljusrosa till vita. Rosavioletta knoppar som slår ut i ljust rosavita blommor. De rosavioletta knopparna och de vita till ljusrosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Säljs under namnet 'Mme Antoine Buchner' som uttalas Madame Antoine Buchner.

Fransk sort som introducerades 1909 och är framtagen i den gamla kända Lemoine -plantskolan i Nancy, Frankrike.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar