Syren 'Mme Lemoine'

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Vacker, populär sort som blommar med stora klasar av ljuvligt doftande, vita, dubbla blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Populär, odlingsvärd sort som bildar en frodig buske med brett, upprätt växtsätt. Bladverket är grönt och ymnigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och vita. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården. Sorten räknas som den vackraste och mest pålitliga av de vita syrensorterna.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Säljs under namnet 'Mme Lemoine' som uttalas Madame Lemoine.

Fransk sort som är framtagen av den kända syrenförädlaren Victor Lemoine 1823-1911. Sorten är uppkallad för att hedra hans hustru.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern