Syren 'Norrfjärden'

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Doftande sort med stora klasar av blåvioletta, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan rosavioletta blomknoppar och utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ sort med kompakt, brett, upprätt växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är rosavioletta i knoppstadiet och slår ut i dubbla, ljust, blåvioletta blommor. De rosavioletta knopparna och de blåvioletta blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården. Sorten odlas på egen rot.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 6
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar