Syren 'Président Grévy'

Syringa vulgaris

Rikblommande sort på stam som blommar med stora klasar av härligt doftande, lavendelblå, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan mörklila blomknoppar och utslagna lavendelblå blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst på det soliga läget.
Rikblommande sort, här som ett litet träd, med bred, upprättväxande krona. Bladverket är mörkgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, dubbla och lavendelblå. Mörklila i knoppstadiet och ljusnar senare till ljusblå under tiden de blommar. Denna kombination med mörklila knoppar och ljusblå blommor bildar en vacker kontrast under blomningen. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i lågväxande alléer. Fint litet träd för den lilla trädgården. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Fransk sort framtagen av den franske kände syrenförädlaren Victor Lemoine 1823-1911, uppkallad efter den dåtida franske presidenten Jules Grévy (1886).

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 5
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Salta vindar