Syren 'Primrose'

Syringa vulgaris

Gulblommande unik sort med doftande stora klasar av gräddvita, enkla blommor. Ljuvlig skiftning mellan gulgröna blomknoppar och gräddvita utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ sort med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, enkla och gula till gräddvita. Gulgröna i knoppstadiet, senare gräddvita blommor. De gulgröna knopparna och de gräddvita blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd.
Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten upptäcktes som en spot, och introducerades 1949 som sorten 'Primrose' av den nederländska plantskötaren Dirk Eveleens Maarse Sr. (1881 - 1975) Sorten går också under namnet 'Sterntaler'.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 3
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar