Syren 'Prince Wolkonsky'

Syringa vulgaris

Doftande sort med stora klasar av ceriserosa, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan purpurröda blomknoppar och ljust ceriserosa utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Dekorativ sort med brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är purpurröda i knoppstadiet och slår ut i stora, dubbla och ljust, ceriserosa blommor. De purpurröda knopparna och de ceriserosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häck eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Fransk sort introducerades 1995 och är framkorsad av Claude Bellion, Frankrike 1976. Uppkallad efter prins Peter Wolkonsky 1901-1997, skaparen och byggaren av Kerdalo botaniska trädgårdar i Frankrike.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar