Syren 'Prince Wolkonsky'

Syringa vulgaris

Doftande sort med stora klasar av ceriserosa, dubbla blommor. Ljuvlig skiftning mellan purpurröda blomknoppar och ljust ceriserosa utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Dekorativt litet träd för den soliga platsen.
Dekorativ sort, här som ett litet träd, med bred, upprättväxande krona. Bladverket är friskt grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får guldfärgad höstfärg. Blommorna är purpurröda i knoppstadiet och slår ut i stora, dubbla, ljust ceriserosa blommor. De purpurröda knopparna och de ceriserosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i lågväxande alléer. Fint litet träd som passar även i de mindre trädgårdarna. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Fransk sort framkorsad av Claude Bellion i Frankrike 1976. Uppkallad efter prins Peter Wolkonsky 1901-1997, skaparen och byggaren av Kerdalo botaniska trädgårdar i Frankrike.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
4 m
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Klipp bort skadade, korsade och inåtväxande grenar
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Salta vindar