Syren 'Red Pixie'

Syringa

Kompakt, rundad buske som får purpurröda blomknoppar och violetta, doftande blommor. Bladen är små, ovala och får en gul till rödorange höstfärg. Dekorativ liten buske för den soliga platsen.
Svagväxande sort med tätt, rundat växtsätt. Bladverket är friskt grönt och består av små halvrunda blad som får en gul till orangeröd höstfärg. Blomklasarna är små men många och består av små, enkla violetta blommor. Blomknopparna är mörkt purpurröda och bildar en vacker kontrast till de utslagna ljust, violetta blommorna. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer. Sorten brukar blomma om på sensommaren med sporadiskt utspridda blommor.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande låga häckar eller som en trevlig lågväxande berså.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
75 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Beskärning är inte nödvändig, Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar