Syren 'Ruhm von Horstenstein'

Syringa vulgaris

Gammal, vacker sort med ljuvligt doftande, stora klasar av mörkt, purpurfärgade, enkla blommor. Friskt mörkgrönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Odlingsvärd sort som bildar en frodig buske med brett, upprätt växtsätt. Bladverket är mörkgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guld höstfärg. Blommorna är enkla, mörkt, purpurfärgade och växer i sammansatta stora klasar. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller i buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Sorten introducerades redan 1928 i Tyskland på plantskolan Rudolph Wilke Nursery och togs fram av plantskolisterna Wilhelm Ernst Wilke och Paul Wilke. Är en hyllning uppkallad efter Horstenstein, en del av Berlin-Marienfelde, Tyskland.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar