Syren 'Sensation'

Syringa vulgaris

Köp online hos oss
Tvåfärgad unik sort med doftande stora klasar av mörkvioletta, enkla blommor med tydliga vita kanter. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Utvecklas bäst i det soliga läget.
Tvåfärgad sort med ett brett, upprättväxande växtsätt. Bladverket är mörkgrönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är stora, enkla och mörkvioletta med tydliga vita kanter. De tvåfärgade blommorna bildar ett spännande utseende tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande häckar eller som en trevlig berså. Äldre exemplar kan stammas upp och bildar då ett flerstammigt, knotigt, litet träd. Anses vara mindre smaklig för rådjur.

Holländsk sort som lanserades 1938 av Dirk Eveleens Maarse Sr, trädgårdsmästare från Aalsmeer. Sorten hittades som en spot av Syringa ’Hugo de Vries’ och är unik då det är den första tvåfärgade selektionen.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
125 cm
Jordmån:
De flesta jordar, Kalkrik jord, Mullrik jord, Väldränerad jord
Jordprodukter:
Planteringsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar