Syren Tinkerbelle ('Bailbelle')

Syringa

Köp online hos oss
Dekorativ, doftande sort med luftiga klasar av rosa, enkla blommor. Ljuvlig skiftning mellan vinröda blomknoppar och rosa utslagna blommor. Friskt grönt bladverk och gula höstfärger. Vackert, kompakt litet buske för det soliga läget.
Liten buske med kompakt, rundat växtsätt. Bladverket är friskt, grönt och frodigt med hjärtformiga blad som senare får en guldfärgad höstfärg. Blommorna är vinröda i knoppstadiet och slår ut i enkla, rosa blommor i luftiga klasar. De vinröda knopparna och de rosa blommorna bildar en vacker kontrast tillsammans. När sorten blommar sprids en ljuvlig, söt syrendoft i trädgården, blommorna uppskattas även av våra pollinatörer.

Utvecklas bäst på soliga och öppna platser men klarar lätt skuggiga lägen. Trivs på de flesta jordar men föredrar näringsrik, lätt fuktighetshållande och gärna kalkhaltig jord. Planteras som solitär eller ihop med andra buskar i ett buskage. Kan användas som friväxande låg häck eller som en trevlig berså.

Amerikansk korsning av Neal S. Holland från North Dakota, 1985. Lanserades som Tinkerbelle 1999. Korsning mellan syringa meyeri Palibin och syringa microphylla Superba.

Skötselråd

Läge:
Sol till halvskugga
Odlingszon:
1 - 4
Planteringsavstånd (cc):
50 cm
Jordmån:
Fuktig jord, Mullrik jord, Näringsrik jord, Väldränerad jord
Näring:
Naturgödsel, Trädgårdsgödsel
Jordprodukter:
Planteringsjord, Trädgårdsjord
Beskärningssätt:
Gallra ut äldre grenar på olika höjder, Putsa lätt
Beskärningstid:
Efter blomning, Juli-september (JAS-perioden), På hösten, På vårvintern
Speciell tålighet:
Blåsiga, öppna lägen, Salta vindar